Τρίτη 12 Ιουνίου 2007

Συνεδριακές αναμνήσεις παρτ θρι: η επέλαση των Ιαπώνων Απάτσι




Το γαλήνιο κρητικό χωριό με το δισύλλαβο όνομα ζούσε μέσα στη Νιρβάνα, μέχρι εκείνο το καλοκαιρινό απόγευμα: τότε που από το πουθενά εμφανίστηκε ένας στόλος από πούλμαν που ξεφόρτωσαν ορδές καλωδιωμένων Ιαπώνων συνέδρων και όχι μόνο. Ωσάν νέοι Απάτσι, σε μια άνευ προηγουμένου επέλαση στις εσχατιές του ελληνικού Φαρ Ουέστ, οι ασιάτες σύνεδροι επιδόθηκαν στη φρενήρη φωτογράφηση των πάντων.
Στο στόχαστρο του ψηφιακού τους φακού μπήκαν οι συμπαθείς γηραιοί αυτόχθονες ιθαγενείς, κατά προτίμηση δε όσοι κρατούσαν μαγκούρα και είχαν μουστάκι παχύ σαν βούρτσα, οι ντενεκέδες από φέτα που είχαν γίνει πρόχειρες γλάστρες για γεράνια, οι πλαστικές λεκάνες του πλυσίματος που ήταν νωχελικά αφημένες στις ολάνθιστες αυλές…. Οι κάτοικοι του χωριού παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι –και στραβωμένοι από τα φλας- τη φωτογραφική επίθεση, η οποία γενικεύτηκε κατά τη διάρκεια του γλεντιού που ακολούθησε προς τιμήν των υψηλών επισκεπτών. Κι ενώ όλοι οι υπόλοιποι σύνεδροι τρώγαμε, πίναμε και κυρίως είχαμε πιάσει το χορό στην πλατεία του χωριού, οι Ιάπωνες καλεσμένοι αμίλητοι, αγέλαστοι, ανέκφραστοι αποθανάτιζαν μανιωδώς τα δρώμενα. Για μια στιγμή σκέφτηκα τι ωραία που θα ήταν να έπεφταν μερικές μπαλοθιές. Στη συνέχεια το ξανασκέφτηκα και μου φάνηκε εξαιρετική ιδέα να έβαζε κανείς σημάδι τις φωτογραφικές τους μηχανές. Και κατέληξα στο σύνηθες συμπέρασμα: ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ!!!

12 σχόλια:

  1. τα πιστέυω όλα μέχρι εκεί που λες ότι οι Ιάπωνες είναι ανέκφραστοι και αγέλαστοι όταν φωτογραφίζουν. Συνήθως γελάνε και χτυπάνε γρήγορα παλαμάκια όταν δούνε κάτι αξιοθαύμαστο. Έλα δεν με τουμπάρεις εμένα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περήφανοι Σαμουράι φωτογραφίζουν κατώτερους πολιτισμούς! (Εκτός και αν είναι Μογγόλοι κατάσκοποι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. LOL
    Είναι τρελοί αυτοί οι Ιάπωνες...
    ότι και να κάνουν το κάνουν στον υπερθετικό βαθμό!

    εν αντιθέση εμείς..
    πέρα βρέχει ...
    away it rains !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω αν είναι αποτέλεσμα κάποιου υφέρποντος ρατσισμού μου, αλλά εμένα οι Γιαπωνέζοι ανέκαθεν μου φαίνονταν ανώμαλοι.

    (Η φίλη μου η Γιόσικο, αποτελεί εξαίρεση, φυσικά!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αξιότιμη, κυρία Πασταφλόρα:

    θα ήθελα να προσθέσω με τας επιστημονικας μου γνωσεις κε οχι διατί είμαι ρατσιστής, πως οι Ιαπωνες έχουν όντως κάτι περίεργο σε σχέση με τους αλλους λαους:
    Αρχικώς είναι κοντοί.
    Δευτερον μιλάνε- οχι ακριβώς κινέζικα- μια γλώσσα πάντως που την καταλαβάνουν μόνο μεταξύ τους. Σαν κορακίστικα δηλαδή.
    Τρίτον,οι άντρες έχουνε γυναίκες που τους μοιάζουνε.
    Τεταρτον,πρώτα φωτογραφιζουν κε μετά χαμογελάνε.
    Πέμπτον, αν τους τελειώσει η μπαταρία είς το κινητό κε δεν έχουνε φορτιστή κοντά τους, ασκουν το υπέροχο κε πατροπαράδοτο έθιμο του Χαρακίρι.


    Νασουσίρο Τοκασόνι,
    Dr.Φλάντζας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μια χαρά περνάτε με τους τουρίστι (και δυο τρομάρες χε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή φίλη Πασταφλώρα,

    Σε συνέχεια της ιατρικής γνωμάτευσης του Δόκτωρος Φλάντζα θα ήθελα να κάμω την εξής παρατήρηση, δια την εγκυρότητα της οποίας ας με διαψεύσετε υμείς ή ο Δόκτωρ.

    Οι Γιαπωνέζοι καταρχάς να ειπώ ότι είναι πολύ φίλοι μου και έχω γνωρίσει πολλούς προσωπικώς εις την Ηγγλετέρα. Ήταν δε πολύ φίλοι μου καθότι ποτέ ο φακός δεν με ηράσθη σε τέτοιον βαθμό έβερ.

    Ωστόσο, θαρρώ πως οι Γιάπωνες πάσχουν εκ του συνδρόμου 'λήβ μπάη δε μπούκ', όπου εν προκειμένω το βιβλίον είναι εικονογραφημένο αν όχι εν απλόν φωτορεπορτάζ. Συγκεκριμένως, κάνον τας δουλειάς των καθώς πρέπει, ενισχύουσι την όρασήν των δι΄ ευρυγωνίου φακού, του λεγομένου 'φυσ-άει' και βγαίνουσι έξω μετά των Ελλήνων φίλων των υπ' ονόματι Νίκον και Χ. Τάτση.

    'Οταν δε καεί το φλάς πέφτουν για ύπνον,
    Σουσού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. επιμένω ότι ουδεμία σχέση έχετε με την πραγματικότητα αγαπητοί Συνβλόκερζ... φαίνεται δε ότι το γνωστό τραγούδι του Τζιμάκου σας έχει επηρεάσει καθολικώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @erotas: οι συγκεκριμένοι σύνεδροι ήταν καθαρόαιμα τεχνοκρατικά ροντβάιλερ. Κίλερ με τα γράμματα κεφαλαία, με σφιγμένα πρόσωπα και ακόμα πιο σφιχτούς κόμπους στις γραβάτες. Εξού και η έκπληξή μου από τις συμπεριφορές τους τις οποίες διαπίστωσα ιδίοις όμμασι. σαφώς μια μικρή μερίδα τους έδειξε μια άλφα κινητικότητα, το σύνολο όμως θύμιζε στρατιωτάκια, αμίλητα, ακούνητα, αγέλαστα. Επειδή ξέρω ότι γνωρίζεις από πρώτο χέρι τα των Ιαπώνων, θέλω να πιστεύω ότι ήταν εξαιρετικά φόρμαλ και άκαμπτοι λόγω της φύσης της επίσκεψής τους: καθαρές, πεντακάθαρες μπίζνες και συμφωνίες στις οποίες παιζόντουσαν πολλά. ακόμα και στην επίσκεψη στην Κνωσσό ήταν απόλυτα συντονισμένοι στους φωτογραφικούς τους φακούς. (χωρίς υπερβολή) Μάλιστα το συζητήσαμε με τους διοργανωτές του συνεδρίου καθώς και με τους διερμηνείς τους οι οποίοι μου είπαν μια από τα ίδια. Μάλιστα τα παιδιά μου τόνισαν ότι όταν οι γιαπωνέζοι επισκέφθηκαν κάποια σπίτια στο χωριό, που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα της ξενάγησης, φωτογράφιζαν τα πάντα χωρίς σταματημό φέροντας σε δύσκολη κατάσταση τους κατοίκους. Ίσως ήταν έτσι επειδή βρισκόντουσαν σε επαγγελματικό ταξίδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @mujahedin: κοίτα, αν κρίνω από τα σκουπίδια και τα σκοτωμένα ζώα στις άκρες των δρόμων, τότε ναι οι άνθρωποι φωτογράφιζαν όντως έναν κατώτερο πολιτισμό.

    @balidor: το αυτό θα έλεγα και για τους αυτόχθονες Έλληνες!

    @3parties: εμένα μου φαίνονται ακατανόητα διαφορετικοί. παρόλα αυτά τρέφω απέραντο σεβασμό στις πολεμικές τους τέχνες και όχι μόνο.

    @Δρ. Φλάντζας: Αξιολογότατε Δόκτωρ, θα πρότεινα να καλέσετε κάποιους από αυτούς για μια επίσκεψη στο πολυτελές σας ιατρείον!

    @madame sousou: chere dame, εκπλήσσομαι που στο σχόλιόν σας δεν αναφέρατε το παραμικρό για σούσι

    @bitch girl: όπως έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν γουί λαβ τουρίστι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και φοβάσαι να τους πεις και όχι
    καράτε γαρ

    καλημέρα Φλώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή