Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Συμβόλαιο συμβίωσης


Αντί να κοιτάμε τα χάλια μας, που έχουμε ξεχαρβαλώσει μια ολόκληρη χώρα με τα καμώματά μας, κοιτάμε τι κάνουν οι άλλοι στα κρεβάτια τους. Κι αντί να περιθωριοποιούμε τον ασυνείδητο που ρυπαίνει το περιβάλλον, τον χλιμίτζουρα που κλέβει τα ένσημα των εργαζομένων του, τον ξεφτιλισμένο δημοσιογράφο σε εντεταλμένη υπηρεσία, τον κάφρο που βάζει χέρι στα δημόσια ταμεία, τον μπαγλαμά εκπαιδευτικό που στραβώνει τα παιδιά μας, εν κατακλείδι τον κάθε διαστημόβλαχο που μας κάνει το βίο αβίωτο, ρίχνουμε όλη τη χολή μας στο Λευτέρη που ερωτεύτηκε το Γιάννη και την Κατερίνα που αγάπησε την Αλεξάνδρα. Κολλάμε με ιστορίες που γαργαλάνε το μαλακό μας υπογάστριο, εθισμένοι -οι κατά τ’ άλλα «ευυπόληπτοι» πολίτες- στην τσόντα και τη βίζιτα, περιθωριοποιούμε αυτούς που θεωρούμε διαφορετικούς, τρομάρα μας, όπως μάθαμε να κάνουμε με ό,τι δεν μοιάζει με τις αφεντομουτσουνάρες μας. Μα είμαστε σοβαροί τώρα;

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ KAΠΟΙΟΥΣ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Στην Ελλάδα οι γκέι, οι λεσβίες και οι τρανσέξουαλ γνωρίζουν από διακρίσεις. Τις αντιμετωπίζουν καθημερινά στην οικογένεια, την κοινωνική ζωή και τον επαγγελματικό στίβο.

Καμιά φορά όμως φτάνει μια σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να καθιερώσει ένα "συμβόλαιο συμβίωσης" ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Δεν θεωρούμε ότι ένα απλό "συμβόλαιο" μπορεί να λύσει τα ζητήματα των ζευγαριών ίδιου φύλου, ούτε να εξασφαλίσει την ισότιμη μεταχείρισή τους. Πιστεύουμε όμως ότι η προτεινόμενη διάκριση είναι κατάφωρα αντίθετη τόσο με το ελληνικό Σύνταγμα όσο και με τις ευρωπαϊκές συνθήκες για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Πόσο μάλλον όταν 18 ευρωπαϊκές χώρες ήδη παρέχουν νομική κατοχύρωση στα ζευγάρια ίδιου φύλου.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ενημερωθούν σχετικά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιστοσελίδες και ιστολόγια σε όλο τον κόσμο. Αυτό που ζητάμε είναι ίσα δικαιώματα για όλους. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Αυτή τη φορά δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Αυτή τη φορά δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.

18 σχόλια:

  1. Συμφωνώ, συνήθως, με όσα λες, συμφωνώ και τώρα, αλλά σχεδόν πάντα με παρασέρνει το ύφος της γραφής σου και το λεξιλόγιο.
    Άκου... ΧΛΙΜΙΤΖΟΥΡΑΣ (χι χι) και... ΔΙΑΣΤΗΜΟΒΛΑΧΟΣ (εδώ δίνω ρέστα).
    Είσαι τρομερή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρε, κάμε μια επίσκεψη, κινούμαι στο ίδιο θέμα σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί συναναγνώστες της θείας Πασταφλώρας: δε νομίζετε κι εσείς ότι το δικό της κείμενο μπορεί άνετα να αντικαταστήσει ακόμα και το εξαιρετικά εύστοχο κείμενο που προσυπογράψαμε ; Γειά σου θεία με τα ωραία σου ! Να το βάλω link ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @γιώργος: σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Ελπίζω κάποτε, η χαμουτζού, να ευτυχίσω να δω κάποιους αγαπημένους νεολογισμούς στο λεξικό Μπαμπινιώτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @christophorus: σεβάσμιε γέροντα, για μια ακόμα φορά είστε του δε πόιντ. Ελπίζω να συμφάγωμεν αμυγδαλωτά στο αυριανό σουαρέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @incontinentia: καλό μου παιδί, αβάδιστα να το βάλεις λινκ, (αν και νομίζω ότι έχουν γραφτεί πολύ πιο σημαντικά κείμενα, από πολύ πιο σημαντικούς ανθρώπους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μορφωμενο παιδι μου φαινεσαι εσυ...ειχα πολλες αγνωστες λεξεις στο κειμενο αλλα παρολαυτα εβγαλα ενα νοημα..και μπορω να πω οτι συμφωνω..αλλα να συμφωνει ενας βλαμμενος μαζι σου δεν ειναι και οτι καλυτερο..να το προσεξεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ασχετο.Δεν γινετε να κανουν απεργια συνεχεια οι δημοσιογραφοι κανω ραδιοτσαρκα δυο μερες τωρα και ακουω μονο μουσικη ΓΑΜΩ!!!

    Σορυ ρε παιδια αλλα ειμαι απο χωριο και δε καταλαβεινει δηλ. αν ενα ζευγαρι γκεουλες καρακραγμενοι του κερατα ομως (καταλαβενεται ολοι τι λεω) κανουν ενα συμβολαιο θα παψουν να προκαλουν το γελιο μου? ή θα παψουν να ειναι κραγμενοι,τι θα αλλαξει?
    Σαφως και εχουμε τα ιδια δικαιοματα ολοι μας, αληθεια θα μπορουν να υοθετισουν και παιδια μετα? αν ναι τοτε ειμαι και θα ειμαι πολλη οπιστοδρομικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @βλαμμένος: κύριε βλαμμένε μου, μετά την αύξηση που δώσατε στον κύριο Κοπανατζή, ανεβήκατε ακόμα περισσότερο στην εκτίμησή μου. Κι ας μην μπορείτε να παρακολουθήσετε τα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ελληνικά μου ;-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @tsioubiou: ώπα, κίτρινη κάρτα! Για τη φρασεολογία καταρχάς. Για όλα τα υπόλοιπα κι επειδή ξέρω ότι χρειαζόμαστε ώρες ολόκληρες για να συζητήσουμε για το θέμα αυτό, όπως συμβαίνει και με το φίλο σου και στεφάνι μου, καλύτερα να τα πούμε από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε ευχαριστούμε και για την υποστήριξη αλλά και για την εξαιρετική εισαγωγή σου που θέτει το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις.

    Αυτό που με χαροποιεί ιδαίτερα είναι πόσα καταπληκτικά μπλογκ γνώρισα μέσα από την πρωτοβουλία!

    Νά σαι καλά και καλό απόγευμα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχουν γραφτεί πολύ ωραία πράγματα πράγματι, αλλά εσύ τα είπες όλα πατ-κιούτ ! ;-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το κειμενο το διαβασα και αλλου και συμφωνω, εισαγωγη σου ομως ολα τα λεφτα Πασταφλωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ pastaflora
    Είναι τόσο ωραίος ο καιρός αυτές τις μέρες.
    Πάμε μια βόλτα και θα γίνουν όλα καλύτερα.

    @ tsioubiou
    tsioubiou χρειάζεσαι επειγόντως θεραπεία με Γιάννη Φλωρινιώτη, που είναι και κρυφοστρέητ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @gay super hero: η χαρά είναι και δική μου που βλέπω ότι επιτέλους κάτι κινείται! (και δεν είναι μόνο η γη!)
    Ξέρεις, πολλές φορές έχω νιώσει η τρελή του χωριού όταν συζητάω για το συγκεκριμένο ζήτημα και αντιμετωπίζω όχι μόνο τις προκαταλήψεις αλλά και την εμπάθεια. Εύχομαι και ελπίζω αυτά τα στεγανά να σπάσουν κάποτε και μάθουμε να βλέπουμε τους άλλους με αγάπη και κατανόηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @incontinentia: ντόμο αριγκάτο! Αν είχα μπροστά μου ένα τατάμι θα έκανα μια μεγαλειώδη κυβίστηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @δεσποινάριον: σ' ευχαριστώ πολύ! Αν και την έγραψα αρκούντως ζοχαδιασμένη περικλείει όλα όσα πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή