Τρίτη 10 Απριλίου 2007

Nα μου προσέχεις τον τουρίστι


Την αποφράδα ημέρα που διώξανε τους χίπις από τα Μάταλα, αρκετοί από αυτούς πήραν τα όρη και τα βουνά ώσπου έφτασαν σε γραφικά, απάτητα χωριά της περιοχής που είχαν να δουν ξένο από τη μάχη της Κρήτης. Σε κάποιο λοιπόν ανυπόταχτο κρητικό χωριό έσκασε μύτη ένας γενειοφόρος, μακρυμάλλης τύπος ντυμένος αρκούντως περίεργα που πολύ εντυπωσίασε τους αυτόχθονες ιθαγενείς. Τον πήγανε στο καφενείο, τον περιεργάστηκαν, μην είναι κανάς άγιος σκέφτηκαν, αλλά γρήγορα άλλαξαν γνώμη, και στο τέλος τον πλάκωσαν στις τσικουδιές και στα κοψίδια. Ο μυστηριώδης ξένος έμεινε στο χωριό και κάποιοι αυτόχθονες ιθαγενείς που ρώτησαν στη μεγάλη πόλη έμαθαν ότι τα περίεργα αυτά όντα λέγονται τουρίστι. Ο τουρίστι λοιπόν βρήκε ωραία φιλοξενία στο χωριό και μια μέρα πήγε κι έφερε και τους φίλους του, τάλε κουάλε μ’ εκείνον.
Σύντομα το κάθε σπίτι στο χωριό απέκτησε και τον τουρίστι του, τους έβαλαν και στο χωράφι να δουλέψουν, αλλά οι τουρίστι δεν είχαν αντοχές και έτσι σιγά-σιγά μεταμορφώθηκαν σε χαριτωμένα οικόσιτα pet. Συχνά άκουγες τις γιαγιάδες να φωνάζουν η μια στην άλλη όταν έφευγαν μερικές μέρες από το χωριό: «Να μου ποτίζεις τα λουλούδια, να μου ταϊζεις τις κότες και να μου προσέχεις τον τουρίστι». Οι τουρίστοι έφεραν μαζί τους κι ένα ωραίο φυτό, το πότιζαν, γέμισαν οι αυλές με δαύτο, το πήραν μέχρι και στον περίβολο της εκκλησίας και το βάλανε διακοσμητικό.
Ώσπου μια μέρα έκαναν ντου οι χωροφύλακες, ξερίζωσαν τα φυτά τους και έδιωξαν τους τουρίστοι από το χωριό. Τριάντα χρόνια μετά οι τουρίστοι, μεσήλικες πια, γύρισαν στο χωριό για να ξαναθυμηθούν τα παλιά. Η ιστορία είναι αληθινή, τη διάβασα πριν από χρόνια σε κάποιο κρητικό περιοδικό, μάλλον στις Στιγμές, και τη θυμήθηκα σήμερα, διότι ως γνωστόν ό,τι θυμάμαι χαίρομαι.

12 σχόλια:

  1. Τι φυτό να ήταν αυτό άραγε;;; ε;;; Όλο ευωδιές θα ήταν το χωριό λογικά.. και οι κάτοικοι "ντάγκλα"! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τρελαίνομαι για τέτοιες ιστορίες ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @crazycow: κάτι σε ματζουράνα με κάνει, χεχε! καλοπεράσανε πάντως!

    @έρωτας: κι εγώ! σκεφτόμουν τι πλάκα θα είχε μια ταινία με πρωταγωνιστές τους τουρίστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι παιδί είσαι ρε Πασταφλόρ.
    !!!
    γαμάτη ιστορία, αφού είναι και αληθινή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταραμένοι ξένοι! Αλλοτρίωσαν τους αγνούς κρητικούς και μετά τους εξευτέλισαν στους τοπικούς άρχοντες.. Όνειδος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @desposini: σκέψου μάλιστα ότι η ιστορία δημοσιεύτηκε στο κρητικό ιδίωμα! την είχαν κάτι φίλοι σε φωτοτυπία και πήγαινε από χέρι σε χέρι.

    @mujahedin: ατρόμητε μαχητή μου, είναι κι αυτό μια άποψη. τους χαιρετισμούς μου και να κανονίσουμε συνάντηση σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τουρίστι(ουσ.) : Απο το λατινικό Turistus.
    Ψιλόλιγνον μαλιαρόν πλάσμα, συγγενικό με τα πηθικοειδή ,ζεί κατα τους θερινούς μήνες είς την Ελληνικήν ύπαίθρον. Το αξιόλογο αυτό είδος για να προσαρμοσθεί είς το φυσικό του περίβαλλον φοράει σάνδαλα, ελαφρυά ένδυση απο βαμβάκι και κρατάει διαλυμενον βιβλίον μέγεθος τούβλου.
    Τρέφεται με kalamarakia, tzatziki, horiatiki και προσπαθεί παρόλλες τας γλωσσικάς δυσκολίας να είναι φιλικό είς τους ιθαγενείς.

    Συνώνυμα: Ξένος, Αυτός, Βρωμιάρης, Μαλιάς, Καημένος, Συνάλλαγμας,
    Δενσεκαταλαβαινωχριστιανέμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @dr φλάντζας: ερίτιμε δόκτωρ. οποία τιμή να σας δεξιωθούμε στο ταπεινόν μας ιστολόγιον. το σχόλιόν σας ήτο όπως πάντα εύστοχον, ευθυτενές και κυρίως επιστημονικόν. τα σέβη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. όλα καλά, αλλά πιο λογικό μου φαίνεται τα φυτά να ήταν των ιθαγενών...χιχι ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @bitch girl: θα σε παραπέμψω στο σχόλιο του αγαπητού mujahedin λίγο παραπάνω... κάνουν τέτοια πράγματα οι ιθαγενείς βρε κουτό;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θυμάσαι που μας ρώτησες σε ποια εποχή θα θέλαμε να είχαμε ζήσει; Μου φάνηκε πολύ δύσκολο το ερώτημα και δεν άφησα σχόλιο. Παρ' όλ' αυτά, το σκέφτηκα πολλές φορές από τότε.
    Και σήμερα, διαβάζοντας το ποστ σου, το βρήκα. Θα ήθελα να είχα ζήσει την εποχή της ακμής των χίππις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @3parties: κι εγώ! ξέρεις, μια σκέψη που κάνω συχνά είναι ότι οι γονείς μου με αγόρασαν από τους γύφτους, οι οποίοι με κλέψανε από τους αληθινούς μου γονείς που ήταν χίπις στα Μάταλα... Νεανικές τρέλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή