Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Πολιτικές–αθλητικές σημειώσατε 2.




Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν η ιδέα μου κι ότι έβλεπα οράματα ως μια νέα Ζαν Ντ’ Αρκ. Μετά ξανακοίταξα προσεκτικότερα και παρατήρησα ότι συνέβαινε δυο και τρεις και παραπάνω από δεκατρείς (φορές). Και τώρα έρχομαι να ρωτήσω κι εσάς αν έχετε παρατηρήσει ότι τους τελευταίους μήνες οι περιπτεράδες και οι ψιλικατζήδες κρεμάνε μόνο τις αθλητικές εφημερίδες και αφήνουν τις πολιτικές να κάθονται στον πάγκο. Έχει πήξει πλέον το μάτι μου στον Μπλάνκο, τον Κοβάσεβιτς και τον υιό Βαρδινοτζόν και το μόνο σίγουρο είναι ότι σε λίγο καιρό θα μιλάω πλέον σαν τον Γεωργίου και θα εκφράζομαι σαν τον Αποδυτηριάκια. (δυστυχώς ό,τι και να κάνω δεν θα καταφέρω ποτέ να φτάσω το ίνδαλμά μου Antonio Panoutso).
Και ερωτώ: μήπως το φαινόμενο αυτό είναι δάκτυλος της στοάς Χονγκ;
Μήπως πίσω από αυτή την προβοκάτσια βρίσκονται ντόπια και ξένα κέντρα αποσταθεροποίησης;
Μήπως κάποιοι μυστήριοι τύποι ψέκασαν περιπτεράδες και ψιλικατζήδες με ύπουλα σπρέι υποταγής συνείδησης;
Ή τελικά τα συνοδευτικά DVD ποικίλων χρωμάτων, οι συνταγές της Βέφας, οι μασαζοκορσέδες, οι καζαμίες, οι μηχανές του γκαζόν και τα λοιπά παραφερνάλια δεν επαρκούν για να πλασάρουν ένα προϊόν το οποίο είναι απαξιωμένο;

14 σχόλια:

  1. Την καλημέρα μου Πασταφλώρα μου.
    Μη σε παραξενεύει το γεγονός, εφόσον οι αθλητικές παραμένουν εφημερίδες, και όχι super-market, άρα μπορούν και κρεμιούνται.
    Αλλά και ο κόσμος μάλλον προτιμά να διαβάζει ελαφριά και εύθυμα όπως τα αθλητικά, παρά να δυσθυμεί με τα υπόλοιπα που συνέχεια αποδεικνύονται και κούφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και δεν αγοράζω γενικά εφημερίδες, θα μπορούσα να υποθέσω ότι οι πολιτικές κρύβουν εσωτερικά, dvd γεμάτα πράσινα και ροζ σκάνδαλα και ως εκ τούτου ένεκα του βάρους της διαφθοράς, αδυνατούν να συγκρατηθούν από δύο μανταλάκια. Όχι?

    Και ας μην ξεχνάμε, η τακτική Παπ επί εποχής της δημοκρατίας του γύψου, ήταν δώσε ποδόσφαιρο στο λαό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Sandy: γι' αυτό κι εγώ διαβάζω συχνά την Εστία και τα άρθρα του Νέστορα Μάτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @radio marconi: κύριε ραδιοπειρατή μου, οικογενειακώς αγοράζουμε μια συγκεκριμένη κυριακάτικη εφημερίδα λόγω των εκτενών ρεπορτάζ που έχει για το περιβάλλον (είμεθα και οικολόγοι και πράσινοι εναλλακτικοί και φανατικοί ανακυκλωτές και σύντομα θα αποκτήσουμε και κάδο κομποστοποίησης)
    Τις υπόλοιπες ημέρες, αν περάσω από τους γονείς, θα ρίξω μια ματιά στην Εστία. Στο κάτω - κάτω δεν την εκδίδει ούτε κάποιος εργολάβος, ούτε κάποιος σνομπ μαικήνας των τεχνών, ούτε το δίδυμο των τηλε- μπαρακούντα, ούτε ο σύλλογος κυριών φίλων της μπιρίμπας Ψυχικού, ούτε ο προγάστωρ λιγδιάρης που χρωστάει δισεκατομμύρια στο ΙΚΑ και το παίζει αθώα περιστερά.
    Προτιμώ να διαβάζω τη στήλη προ 80ετίας και τα γράμματα των συνταξιούχων δικαστικών της Εστίας, στα οποία αναρωτιούνται εάν "οι αρχαίοι Μινωίται ήσαν κανίβαλοι", παρά όλον αυτόν τον φαστ- φουντ πολτό που έχουν κατ' ευφημισμόν βαφτίσει "ενημέρωση". Ουφ, τα'πα και ξεθύμανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα αγαπητη πασταφλωρα
    Σας ευχαριστω που γραφετε για τα μικρα αλλα σημαντικα χαπενινγκς στην πολη των Αθηνων κι ενημερωνομαι κι εγω η απουσα.
    Λοιπον οταν ερχομαι στην Αθηνα τις κυριακες παιρνω 2-3 κυριακατικες και τις ξεκοκκαλιζω. Ειναι μερος των διακοπων μου. Κριμα να μη βαζουν ολες τις εφημεριδες. Το καλοκαιρι που παραθεριζα σε ενα νησι τις κρεμαγαν ολες. Οτι και να γραφει στο ιντερνετ, οσο και να εστιαζουν οι φακοι των καναλιων στα πρωτοσελιδα, αλλο να κρατας μια εφημεριδα στο χερι εγω τουλαχιστο το ευχαριστιεμαι.
    Εστια ειχα καιρο να δω αλλα ενα πρωι μπαινοντας στο γνωστο καταστημα Αλεξανδρακη στην Ερμου ηταν εκει ο ιδιοκτητης και διαβαζε την εφημεριδα στο παλιο του αλλα ωραιοτατο γραφειο κοντα στην προθηκη του μαγαζιου. Ξαφνικα, σαν να ημουν σε αλλες εποχες, σα να ημουν κομματι απο μια διηγηση.
    Ξερετε πασταφλωρα μου, εσεις βλεπετε την Αθηνα να αλλαζει σιγα σιγα, εγω τα βλεπω αυτα σε αποτομες μεταβολες μια και δεν ειμαι καθε μερα εκει και να ξερατε οως μου κακοφαινεται.
    Καλο σας βραδυ καλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Toυ Χογκ τινος?
    Του σερ αντιστρατήγου?

    Παστα Φλωρα μου ειπα να μην σχολιασω μια εστω μια φορα..αλλα να εκτος του οτι η απο πανω μου μου κλεινει το ματι :)
    ηθελα και να πω οτι ειμαι κι εγω πιστεψε με οχι απο τους λιγους που διαβαζουν Καθημερινη (μη φριξεις αλλα εχει και το maison !!:)
    ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ γιατι θυμαμαι τα καλα ελληνικα και οχι αυτα που μας εμαθε ο Κωστοπουλος και οι ακολουθοι του...

    αλλα και για να σου πως πως δεν βλεπεις οραματα...

    εδω δε που ζω εγω ..μμ τυχαινει πια και να μην αλλαζουν τα φυλλα ...

    να παραμενουν 3-4 μερες ..σαμπως ποιος τα κοιταει..ολοι εχουν τα ματια τους στα ραφια!
    (οχι του σουπερ μαρκετ!)

    asxeto-
    μενανε φετιχ μου να το ξερεις ειναι η Παπαγιαννη ..:)
    (εχω απουσια σε κεινο το ποστ ολο ηθελα να το γραψω κι ολο εμπλεκα ..εισαι και πολυγραφοτατη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @pastaflora
    για τυχόν παρανόηση, σε καμμία περίπτωση δεν εννοοώ ότι επειδή έγιναν σούπερ-μάρκετ δεν πάνε καλά, ή δεν μου αρέσει αυτό.
    Είπα το αντίθετο, ότι επειδή δεν πάνε καλά, ή επειδή η εξέλιξη έφερε αλλαγές, επέλεξαν να γίνουν Σούπερ-Μάρκετ.
    Και δεν το βρίσκω καθόλου κακό που υπάρχει προτίμηση στις αθλητικές όπως λες, ούτε με παραπέμπει σε τακτικές τύπου:"δώσε ποδόσφαιρο στο λαό" (@Radio Marconi)
    Την Εστία δεν πήρα ποτέ, δεν με διακρίνει η μελετηρότητα, αλλά θα προτιμούσα καμμιά άλλη που γράφει και καλλιτεχνικά να ευθυμούμε.
    Προσωπικά έτυχε να έχω ίντερνετ και διαβάζω ή τα μπλοκ και ενημερώνομαι, είτε τα site των εφημερίδων και μέχρι εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @talisker: η στοά Χονγκ είναι ένας από τους εχθρούς του σεβάσμιου Ωρίωνα Δημητρακόπουλου (κάνε μια ιντερνετική έρευνα και θα με θυμηθείς).
    Νομίζω ότι άλλη μια παράμετρος σε αυτό το θέμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο "τυφώνας" τηλεόραση, και οι ομιλούσες κεφαλές της, έχουν σαρώσει πάρα πολλά πράγματα στον παραδοσιακό τύπο, ο οποίος προσπαθεί να βρει το βηματισμό του. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι στην εποχή του δωρεάν, με τσάμπα tv, free press, διαδίκτυο όπου όλα τα έχεις πιάτο, ο άλλος δύσκολα θα βάλει το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει ένα έντυπο. Ετσι οι εκδότες ρίχνουν τα "τυράκια" με τη μορφή προσφορών, δώρων κτλ, κοινώς φαύλος κύκλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @sandy: ακριβώς το ίδιο λέω κι εγώ. Ο κόσμος και οι ανάγκες του αλλάζουν, η είδηση ταξιδεύει με τρομερά γρήγορους ρυθμούς πλέον, ενώ η εφημερίδες εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις φρενήρεις απαιτήσεις. Από την άλλη οι απόψεις που παρουσιάζουν είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους κατευθυνόμενες, υπηρετώντας συγκεκριμένα κέντρα, κουμπαριές και συμφέροντα.
    Οι αθλητικές από την άλλη σε χαλαρώνουν, είναι μέσα στον ωραίο ανδρικό χαβαλέ και τις παντελώς άχρηστες πληροφορίες που σε χρόνο dt έχεις ξεχάσει.
    Και κάτι τελευταίο. Οταν δούλευα στη γαλέρα και ερχόντουσαν κάθε πρωί οι εφημερίδες δίναμε μάχη ποιος θα πρωτοδιαβάσει την Εσπρέσο. Αυτό νομίζω τα λέει όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @δεσποινάριον: last but not least!
    Ξεκινώντας από τον κύριο Αλεξανδράκη, πρόκειται για έναν ευπατρίδη του ελληνικού εμπορίου, βγαλμένο θαρρείς από ένα παλιό οικογενειακό άλμπουμ της γιαγιάς. Πολύ θα ήθελα να τον γνώριζα και να μου διηγόταν αυτές τις ωραίες ιστορίες για τις grandes dames αλλοτινών εποχών.
    Οντως πάντως οι αλλαγές για κάποιον που δεν ζει μόνιμα σ' αυτή την πόλη, είναι δραματικές. Λίγα χρόνια πριν θα σε καλούσα για πάστα στο Zonar's. Σήμερα και μετά από αυτή την άκομψη ανακαίνιση δεν ξέρω πραγματικά που μπορεί να φάει κανείς ένα γλυκό της προκοπής δίπλα σε γηραιές κυρίες του Κολωνακίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξερεις τι γινεται?

    με σχολια μερικων ανθρωπων και ποστ οπως τα δικα σου καλη ωρα συμφωνω συνεχεια
    με αποτελεσμα να νομιζω πως μπορει να γινομαι γραφικη...
    ή απλα βολικη
    -και δεν ειμαι..

    ευτυχως για μενα υπαρχουν γραπτα μου εδω και 4 περιπου χρονια στο νετ (εκατονταδες μικρα η μεγαλα ποστ) που στηριζουν τις ιδιες ιδεες για τον τυπο και τα α-τυπα κι ολους αυτους που καταντησαν ετσι την δημοσιογραφια...και την τηλεοραση γενικα που καποτε ξεκινησε γεματη υποσχεσεις και εχει καταντησει αποθηκη ονειρων..

    ( που σημαινει πως δεν συμφωνω για να συμφωνω
    ουτε γραφω τυχαια εδω..:)

    αλλα γιατι συμφωνω απολυτως και τα επαναλαμβανω εδω και πολυ καιρο..
    απλα τελικα τα λες καλυτερα και απο οτι καταλαβα μια που μιλας για την Γαλερα ..και πιο ειδικα..

    ....ετσι και παλι ..Συμφωνω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @talisker: καταρχάς μια διευκρίνιση για να μην παρεξηγηθώ. Οταν λέω "γαλέρα" δεν εννοώ το γνωστό περιοδικό, αλλά τις εργασιακές αποθήκες ονείρων, όπως ωραία έγραψες, όπου με μισθούς των 600 περιμένουν να πλένεις και τα τζάμια δουλεύοντας κάτι ξεγυρισμένα 10ωρα υπό άθλιες συνθήκες.
    Η παθολογία των ελληνικών ΜΜΕ αντικατοπτρίζει μια γενικότερη παρακμή που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Απλά εκεί οι προβολείς είναι πιο δυνατοί, άρα τα πράγματα φαίνονται πιο έντονα στους απ' έξω.
    Θεωρώ ότι είναι πολύ σωστό να κρατάμε μια κριτική στάση και να μην τρώμε όλα αυτά τα "νόστιμα" που μας σερβίρουν. Δεν είμαι ιδιαιτέρως αισιόδοξη βέβαια ότι κάτι θα αλλάξει σύντομα, αλλά η ελπίδα, ως γνωστόν, πεθαίνει πάντα τελευταία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συν-σχολιαστές μου,δεν θέλω να με παρεξηγήσετε! Προσπαθώ πάντα να δίνω στα σχόλιά μου μια νότα χιούμορ.

    Μια εφημερίδα κίτρινη παίρνω κάθε Κυριακή για τα dvd για τα παιδιά και για τα οικονιμικά θέματα αλλά όταν αποφασίσω να διαβάω μια πολιτική ανάλυση δεν ξεχνώ ποιός και γιατί τα γράφει. Μυαλό έχω (νομίζω!) και κρατάω αυτά που πρέπει.

    Το ότι ο κόσμος τρελένεται με το ποδόσφαιρο και οι τόσες εφημερίδες που υπάρχουν, δεν είναι τυχαίο!

    Επίσης την αναγγελία του γάμου μου στην Εστία την έκανα! δεν σκέφτηκα κάτι ποιό σοβαρό για την περίσταση.

    Καλημέρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @radio marconi: κύριε ραδιοπειρατή μου κι εμείς στην Εστία τη βάλαμε την αγγελία γάμου. Είδατε που τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται;
    Ελπίζω μόνο την κίτρινη εφημερίδα που παίρνετε τις Κυριακές να την δίνετε μετά στο ψαράδικο της γειτονιάς σας για να τυλίγει τσιπούρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή