Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Εργασιακός μεσαίωνας



Σήμερα το ιστοκαλύβι δεν θα χαβαλεδιάσει. Αντίθετα θα ξεφυσήξει από θυμό και αγανάκτηση. Αιτία; Ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουν δυο φίλες (και όχι μόνο αυτές). Η πρώτη μου έλεγε ότι έγινε ολόκληρο θέμα στη διαφημιστική που δουλεύει επειδή ΤΟΛΜΗΣΕ να φύγει στις 8 το βράδυ, αντί για τις 10 με 11 που τελειώνει συνήθως. Προσέξτε, δουλειά ξεκινάει στις 9 το πρωί και φυσικά θέμα υπερωριών δεν τίθεται καν. Οι προϊστάμενοι μπροστά σε αυτή την πρωτάκουστη ανταρσία κάλεσαν τους εργαζομένους, οι οποίοι είναι μέσα στη γκρίνια αλλά κανείς τους δεν λέει τίποτα, και ούτε λίγο ούτε πολύ τους επέπληξαν κιόλας για το θράσος τους, απειλώντας τους, εμμέσως πλην σαφώς, με το μπαμπούλα της απόλυσης.
Η δεύτερη φίλη μού έλεγε για τις άθλιες συνθήκες στο κτίριο που δουλεύει: χωρίς φυσικό φωτισμό και αέρα, συνωστισμένοι 8 άνθρωποι και υπολογιστές σε 12 τετραγωνικά. Και εδώ κανείς δεν λέει κουβέντα παρόλο που όλοι διαμαρτύρονται για πονοκεφάλους και κούραση, ενώ η επιχείρηση το παίζει καραχλίδα και μούρη. Το χειρότερο όμως έρχεται από γνωστό όμιλο στον οποίο έγιναν μετρήσεις μέσα στο κτίριό του και τα ευρήματα έδειξαν ότι οι υπάλληλοι δουλεύουν μέσα σε τοξικό νέφος. Μάλιστα δυο νέες κοπέλες έπαθαν καρκίνο και ο ένας από αυτούς ήταν δυστυχώς θανατηφόρος. Σύμπτωση; Λυπάμαι, αλλά δεν το νομίζω.
Κάτι τέτοιες στιγμές αναρωτιέμαι πότε επιτέλους θα ξυπνήσουμε, θα σπάσουμε τις αλυσίδες του φόβου και θα διεκδικήσουμε επιτέλους τα αυτονότητα... Στην Ελλάδα ζούμε όμως, οπότε δεν ξέρω αν υπάρχει ελπίδα.

8 σχόλια:

  1. Υπάρχει μια γνωστή καραμέλα ότι δήθεν στην Ελλάδα, δεν εργάζεται σκληρά ο κόσμος ενώ στην Ευρώπη...Λοιπόν, έχοντας και εγω τις μικρές μου εμπειρίες από την γηραιά ήπειρο ένα έχω να πω...ΤΡΙΧΕΣ ! Τα χάλια τα δικά μας δύσκολα τα συναντάς...και όλα αυτά δεν θα αλλάξουν μέχρι να καταλάβουν οι policy makers ότι η παραγωγικότητα δεν αυξάνεται ξεπατώνοντας τον κόσμο...χρειάζονται τομές, διάλογος και σοβαρές τεχνοκρατικές προτάσεις...

    Αυτά...

    Την τρέλα μου μέσα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή μου, πριν δυο καλοκαίρια είχε βγει περιχαρής ο Υπουργάρας Εργασίας με το αστραφτερό χαμόγελο, Πάνος Προφιτερόπουλος και είχε ανακοινώσει οτι ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ!!! Διότι, έλεγε, δεν τηρείται η σχετική νομοθεσία από τις επιχειρήσεις!!!
    Πάει να πει -πρόσεχε μη γίνουν τίποτα φόνοι ανεξιχνίαστοι, γιατί αν καταλάβουν πως δεν τηρείται η νομοθεσία σχετικά με τους φόνους θα την καταργήσουν κι αυτή!!
    Εκείνο το μεγευτικό καλοκαίρι έπρεπε να καεί η Βουλή και τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά ο κόσμος προτίμησε να κάνει βουτιές και να έρθει μετά από δυο καλοκαίρια και να ψηφίσει τα άτομα που ΧΑΛΑΡΑ κατήργησαν τα επιτεύγματα εργατικών αγώνων παγκοσμίως, ΑΠΟ ΤΟ 1930 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ!
    Άρα, δεν φταίει η χώρα που ζούμε -φταίμε εμείς που ζούμε στη χώρα αυτή.
    Υ.Γ.: Και όταν λέω πως ψηφοφόρος Ν.Δ. ίσον βλάκας με πατέντα (εκτός αν είναι χοντρά κονομημένος) για κάτι τέτοια το λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και η Επιθεώρηση Εργασίας τι λέει;;; Έεεε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @navigator: άντε πείσε για όλα αυτά τον κάθε τσόγλανο που την είδε επιχειρηματίας... αλλά και τον κόσμο που αντί να κατεβαίνει στους δρόμους ασχολείται με το τι φόρεσε ο κάθε λαϊκός βάρδος. θλίψη.

    @motorcycle: μοτοσακέ μου, η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μας. Θα έπρεπε όχι μόνο να κατέβουμε στους δρόμους, αλλά κάτι τέτοιους τύπους να τους πάρουμε με τις ντομάτες. δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη για τίποτα από τα δύο.

    @ιφιγένεια: θα αστειεύεσαι! κάποτε θα σου πω από κοντά τι εστί Επιθεώρηση Εργασίας και πώς έστειλε τις καταγγελίες μας στα ποινικά δικαστήρια 4,5 χρόνια μετά λίγο πριν παραγραφούν. Μην την ψάχνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή φίλη Πασταφλώρα,

    Το καλύτερο το ήκουσα από μια πολύ φίλη μου προ ημερών. Η φίλη αυτή δεν είναι ικανοποιημένη από τον εργοδότη της ο οποίος, μεταξύ άλλων, της κάμει διαρκή έλεγχο όταν απουσιάζει ένεκα άδειας ή εξωτερικών δουλειών.

    Ακολουθεί διάλογος:
    Φίλη: Είχα πάρει άδεια να πάω στο γιατρό. Μετά ήθελε να μάθει πως πήγε το ραντεβού μου με τον γιατρό επιμένοντας υπέρ το δέον.
    Σουσού: Σε λίγο θα σου ζητάει και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
    Φίλη: Σε λίγο θα μοιράζομαι μαζί του και τα χάπια.

    Αυτά και μένω. Πάω να ιδώ τη χασαποταβέρνα που προτείνετε,
    Σουσού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ifigenia, αν κάνεις τα παράπονά σου στην επιθεώρηση εργασίας, θα στείλουν το "φάκελό σου" σε κάθε εργοδότη σε ακτίνα 200 km.
    Δεν τα κάνεις καλύτερα στο αφεντικό, που θα βαριέται να ενημερώσει τους άλλους πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες και θα το ευχαριστηθείς κιόλας;

    (γενικώς μιλάω, δεν απευθύνομαι σε σένα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @sousou: αγαπημένη φίλη, την επόμενη φορά που ο εργοδότης θα ρωτήσει τη φίλη σας πώς πήγε το ραντεβού με το γιατρό, καλό θα ήταν να του απαντήσει ότι η περιέργεια εσκότωσε τη γάτα. ενίοτε δε και τον εργοδότη.

    @άννα: οι νόμοι υποτίθεται ότι είναι με τον εργαζόμενο. στην πράξη όμως το σύστημα είναι με τον εργοδότη. άρα ένα καφάσι σάπιες ντομάτες ή ένα κουτί σοκολατάκια εμποτισμένα με καθαρκτικό είναι η ενδεδειγμένη λύση σε τέτοιες διαφορές

    ΑπάντησηΔιαγραφή