Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Όταν η φύση καίει φλάντζες

Mεγαλύτερo κλισέ από τη φράση «Η Φύση είναι σοφή» δεν υπάρχει. Δεν ξέρω ποιος το πρωτοσκέφτηκε, αλλά μάλλον δεν έλαβε υπόψη του τα τρία ύψιστα κατασκευαστικά λάθη: τα κουνούπια, τις μύγες και τις κατσαρίδες. (φυσικά σωστό θα ήταν να προσθέσουμε και τον άνθρωπο, αλλά εκεί περνάμε πλέον σε άλλες φιλοσοφικές σφαίρες)
Και ρωτάω: πώς ένα σοφό σύστημα κατασκευάζει κάτι τόσο άχρηστο, τόσο ενοχλητικό, τόσο αφόρητο όσο τα κουνούπια; Και θα απαντήσετε: μα τι θα τρώνε τα πουλάκια; Και θα ξαναρωτήσω: το φαϊ τους δεν θα μπορούσε να λιγότερο θορυβώδες και μοβόρικο; Και θα μου πείτε το μοιρολοτρικό: έτσι είναι η Φύση. Ε, όχι λοιπόν! Η Φύση έχει κάνει λάθος! Κι αυτό το λάθος μου στερεί κάθε βράδυ τον ύπνο. Γιατί πλέον τίποτα δεν σταματά τις μικρές ιπτάμενες συμφορές: ούτε οι δηλητηριώδεις ταμπλέτες, ούτε οι σιτρονέλες, ούτε τα σπρέι γερανιού, ούτε τίποτα. Γι’ αυτό κι εγώ που είμαι κακός άνθρωπος αγόρασα αυτό το υπέροχο και χρήσιμο φυτό, το οποίο τρέφεται αποκλειστικά με μύγες και κουνούπια. Και καμαρώνω το πολύτιμό μου:


Και όνειρο το έχω μια φορά να πιάσω ζωντανό ένα κουνούπι να το κλείσω σε ένα κουτί και επί μία εβδομάδα να του παίζω όλη τη δισκογραφία των Anthrax των Megadeth .
Ουφ, τα ξανάπα και ηρέμησα, ο παλιοχαρακτήρας!

Απτντέιτ: Το φυτό λέγεται Venus flytrap και θα το βρείτε σε φυτώρια, σε μικρό γλαστράκι που κοστίζει γύρω στα 6 ευρώ μαζί με το πιατελάκι του.

24 σχόλια:

  1. και όμως το παραδειγμά σας, είναι η σοφία της Φύσεως, εκφρασμένη στον ύψιστο βαθμό:

    εν προκειμένω, το κουνούπι, ένα μέλος του ζωϊκού βασιλείου που βρίσκεται αρκετά χαμηλά στην εξελικτική αλυσίδα, τρέφεται με ανθρώπινο αίμα, δηλαδή το βασικό ζωτικό υγρό ενός άλλου μέλους του ζωϊκού βασιλείου, που βρίσκεται σε ένα από τα ανώτερα, αν όχι στο ανώτατο στάδιο της εξελικτικής αλύσίδας (καλέ μη γελάτε, αυτός είναι ο άνθρωπος !)

    τι θέλει να μας διδάξει με αυτό η Φύσις; Μα τι άλλο : σεμνότητα και ταπεινότητα, όπως είπε προ αμνημονεύτων χρόνων, ένας αμνήμων πρωθυπουργός

    είναι το αντίστοιχο με τον πανικό που καταλαμβάνει τους ελέφαντες όταν αντικρύσουν ένα μικρό, τοσοδούλι ποντικάκι

    το ότι υπάρχουν φυσικά-βιολογικά αντίμετρα ακόμα και για τα κουνούπια, και μάλιστα στη μορφή σαρκοβόρων φυτών, είναι μια ακόμα απόδειξη της σοφίας της Φύσεως : για το καθετί υπάρχει μηχανισμός αυτορύθμισης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ που τα λέμε τα κουνούπια έχουν γίνει στούκας καθέτου εφορμήσεως, δεν τα σταματά τίποτα πια..
    μόνο ΤΟΡΑ ΤΟΡΑ ΤΟΡΑ δεν λένε τα άτιμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν το φυτό αρχίσει να σου φωνάζει 'feeeeeed meeee!", απομακρύνσου γρήγορα!

    ΥΓ: Anthrax!...πώς να ξεχάσει κανείς αυτούς τους ηρωικούς μινιόν χάβαλους που δίχασαν τα βαρέα και ανθυγιεινά μέταλλα ραπάροντας ασύστολα! Ααααχ, τα 80's ήταν κάτι παραπάνω από βάτες και άφθονη λακ...
    I'M THE MAN!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αξιότιμη κυρία Πασταφλώρα:

    Με φωνάξατε;

    Ακουσα το όνομαν μου κε μπήκα,
    Dr.Φλάντζας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι περίεργος.... Το φυτό χτυπά παλαμάκια και σκοτώνει το άμοιρο κουνούπι ή έχει άλλους τρόπους?

    Επίσης (στα πλαίσια του καπέλου-ανεμιστηράκι που έγραφε η So_Far) αγόρασα πέρσι μια ...κουνουπορακέτα!!! Απίστευτο gadget. Είναι σαν ρακέτα με 'διχτάκι' από σύρμα και ότι ακουμπά το κάνει ψητό. Στο συνιστώ αν δεν έχεις πρόβλημα με τη μυρουδιά καμένου όπως όταν αυτοκτονούν πάνω στις μπλε λάμπες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πως λέγεται το φυτό παρακαλώ; Τρώει και ενοχλητικούς - φασαριόζους γείτονες ή μόνο κονόπια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ και έλεγα τι θα κάνω τα πτώματα του!Στείλε μου ένα.Θα το ταϊσω με την οικογενεια μου.Θα είναι χορτάτο για πάντα!Σε παρακαλώ στείλε μου ένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κι όμως, πόση συγκίνηση μου έφερε η θύμηση του πατέρα μου με φανελάκι μινέρβα, βράδυ σε διακοπές να σκοτώνει κουνούπια με την παντόφλα γυρισμένη μπούμυτα εκστομίζοντας παράλληλα τα συνοδά μαγικά ξόρκια όπως "την παναγία μου βραδυάτικα", "το στανιό σας μαλακισμένα" και άλλα τέτοια σχετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εάν είναι δυνατή η διαδικασία αναπαραγωγής του εν λόγω φυτού παρακαλώ να μου κρατήσετε ένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπααα... σχεδόν όλα τα έντομα ποιά έχουν γίνει ...αλεξίσφαιρα, δεν τα πιάνει τίποτα. Κάθε φορά που βρίσκομαι σε χωριό νομίζω ότι θα ζήσω κάποια από τις ταινίες του Χόλιγουντ (btw. πάρε και μερικά ζωύφια που δεν τα έπιασαν τα εντομοκτόνα όταν εισέβαλαν στη μεγάλη οθόνη να χεις! Προφητικό τελικά το Χόλιγουντ... :P :
    Αράχνη / Ταραντούλα (1957), Μυρμήγκι / Them (1954), Κατσαρίδα / Mimic (1998), Κουνούπι /Mosquito (1995), Μέλισσα / Το σμήνος (1977), Η μύγα (1958) / remake 1985, Ακρίδα / Beginning of the end (1957), Πεταλούδα / The butterfly murders (1979).

    Καλη ιδέα το φυτόν και οικολογικότατη! Πως το είπαμε το ονοματάκι του????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @animats: δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι και ομολογώ ότι από αυτή την οπτική γωνία φαίνεται απόλυτα λογικό. Παρακαλώ πολύ, ένα σμήνος κουνουπιών να απογειωθεί τάχιστα για το Λευκό Οίκο, τη Βουλή των Ελλήνων και διάφορα γραφεία μανατζαραίων μπας και δούμε επιτέλους λίγη σεμνότητα και ταπεινότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @so_far: αυτό ξαναπές το. Έχουν μεταλλαχθεί σε κουνούπια νίντζα κι άντε να τα πιάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @incontinentia: από προχθές πήρα το πολύτιμό μου πάω και του μιλάω, το παίρνω αγκαλιά, το κάνω βόλτες στον ήλιο.
    Όσο για τους Anthrax πιστεύω ότι το Bring the Noise είναι απλά αξεπέραστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @δρ. Φλάντζας: ερίτιμε δόκτωρ, πρέπει να ανακαλύψετε έναν μονδέρνον κουνουπιοδιώκτην δια να ανακουφίσετε τους πολυπληθείς οπαδούς σας.
    Άλλοι τάζουν γεφύρια, ως γνωστόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @radio marconi: κύριε ραδιοπειρατή μου, το φυτό εκλύει κάποιο άρωμα που προσελκύει τα ανωφελή έντομα και μετά τα κλείνει στις θανατηφόρες δαγκάνες του.
    Κουνουπορακέτα, είπατε; Ποιος άγιος άνθρωπος εφηύρε αυτό το φονικό όπλο "όλα στα κάρβουνα"; Και είναι αποτελεσματικό, ε; Από πού το πήρατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @manetarious: το φυτό λέγεται Venus flytrap, κοινώς μυγοπαγίδα, τιμάται 6 ευρώ και διακινείται σε φυτώρια. Όσο για τους ενοχλητικούς γείτονες προτείνω αβάδιστα να τους παίζετε στη διαπασών όλα τα σουξέ των ντεθμεταλάδων Cannibal Corpse http://www.youtube.com/watch?v=I2PzagXsD0Y
    αφού φυσικά έχετε φύγει πρώτα από το σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @aunt donna: αγαπητή θεία, το καημένο το φυτάκι μου είναι πολύ μικρούλι για να χωνέψει όλη την οικογένειά σας.
    Γιατί δεν γράφετε μια επιστολή στο Θεόφιλο Σεχίδη που έχει το know how σε παρόμοιες περιπτώσεις;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πρέπει οπωσδήποτε να μου πείς αν έχει αποτέλεσμα, να πάρω καμιά δεκαριά για μέσα και άλλα τόσα για το μπαλκόνι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @μίμης: αγαπητέ και μορφωμένε φίλε Μίμη, η πατρική φιγούρα... πανταχού παρούσα στο παιδικό και ενήλικο ασυνείδητο, μια μορφή στερεοτυπική, εμφορούμενη από αρχαϊκά ορμέμφυτα... καλά, καλά, σταματάω, παραμορφωθήκαμε σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ethanandthecity: μπορείς να βρεις το μαγικό φυτό, το πολύτιμό μου, σε φυτώρια. Εγώ πάντως θα πειραματιστώ για κάποιες μέρες κι αν δω ότι δουλεύει θα πάρα καμιά 10αριά ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @paris: μετά τον εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες, ζούμε τον εφιάλτη στο δωμάτιο με τα κουνούπια, με τις ιπτάμενες συμφορές σε ρόλο Φρέντι Κρούγκερ. Το φυτάκι, το πολύτιμό μου, λέγεται Venus flytrap.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @memoir: έγινε! θα καταγράψω όλες τις επιστημονικές μου παρατηρήσεις και την επόμενη εβδομάδα θα ανεβάσω το σχετικό ποστ. Η κουνουποτρομοκρατία ΔΕΝ θα περάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @paris: γιου αρ γουέλκαμ! Να ανταλλάξουμε βοτανολογικές γνώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή