Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Αθλητικές μπρουταλιτέ


Ποτέ δεν κατάλαβα τι προσφέρει στην ανθρωπότητα ένας σαμπρελοειδής τύπος που σηκώνει 250 κιλά βάρη και μια τύπισσα που τρέχει τα 100 μέτρα σε 10,60 λες και την κυνηγάει μια εξαγριωμένη αγέλη ρινόκερων. Επίσης αδυνατώ να κατανοήσω γιατί πρέπει να θαυμάζω έναν μυστήριο που θυσίασε όλη την παιδική και εφηβική του ηλικία για να πετύχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ και στερήθηκε παρέες, φίλους, διασκεδάσεις κι όλη αυτή την ωραία ανεμελιά, περιφέροντας για το υπόλοιπο του βίου του το αρχαιοπρεπές καλάμι του από δω κι από κει. Μου είναι δε παντελώς αδιάφορο αν η τάδε κυρία τερμάτισε πρώτη στο πανηγυράκι των Ολυμπιακών, από τη στιγμή που δεν βλέπω μπροστά μου έναν νορμάλ άνθρωπο, αλλά τον Μήτσο τον νταλικέρη σε θηλυκή βερσιόν. Τα παίρνω στο κρανίο όταν γκρεμίζουμε τείχη για όλους αυτούς κι όχι για όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που βοήθησαν πραγματικά να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος: τους γιατρούς που βρίσκονται με ανιδιοτέλεια στο πλευρά των ασθενών τους, τους παιδαγωγούς που μοχθούν για να μεταφέρουν τη γνώση στα παιδιά κι όλους εκείνους που στη ζωή τους προσπαθούν με εντιμότητα να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προσφέρουν ουσιαστικά στους γύρω τους. Δεν λυπάμαι καθόλου για όλα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες. Λυπάμαι όμως γιατί θα εξακολουθήσουμε να ταϊζόμαστε εσαεί με τη ντόπα του ηλίθιου ανταγωνισμού δηλητηριάζοντας τις ζωές μας.

43 σχόλια:

  1. Άσχετο ίσως αλλά όπως είπε εχτές και ο Λάκης "όταν βλέπεις έναν άνθρωπο να τρέχει πιο γρήγορα από ένα τρένο δεν λες πως πάλιωσε το τρέονο.. Λες τι παίρνει ο πούστης και τρέχει έτσι...."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το κειμενο σου ειναι πραγματικα απο τα καλυτερα που διαβασα τον τελευταιο καιρο για το θεμα.Να φανταστεις εγω που εχω τελειωσει και γυμναστικη ακαδημια παντα αυτο αναρωτιομουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πες τα χρυσόστομη!!! Και τώρα όλοι έχουν κρεμάσει τα στόματα πεσμένοι από τα σύννεφα. Ό κόσμος τόχε τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι χρησιμεύει?? Τι ακούνε ρε τα ματόνια μου?

    Και ποιος δηλ. θα είναι το πειραματόζωο?
    Πως θα εξελιχθεί η τεχνολογία?

    Και όλοι στην αθλητική βιομηχανία τι θα γίνΟνε'αουμ, κλέφτουρες?

    Ασταπαιδιαησυχαβρεήμαρτονεφιλεμουτιαλλοθαακουσω

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @fevis: Μα είναι προφανές γιατί τρέχει τόσο γρήγορα! Επεσε στη μαρμίτα με το μαγικό φίλτρο όταν ήταν μικρός! ;-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @lolita: σ' ευχαριστώ πολύ. Εγώ πάλι έπαιρνα απαλλαγές από τη γυμναστική και ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω τι στον κόρακα αλλάζει αν βγεις πρώτος ή δεύτερος σε μια αθλητική αναμέτρηση. Τι τα θες όμως; Ζούμε σε μια βαθύτατα ανταγωνιστική κοινωνία όπου αντί να πορευόμαστε βοηθώντας ο ένας τον άλλον, κοιτάμε πώς θα πατήσουμε επί πτωμάτων για να βγούμε πρώτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @daria: όπως τα λες. Όλοι γνώριζαν, αλλά κανείς δεν μιλούσε. Κι από κάτω το πόπολο βαρούσε παλαμάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @urban: όπως είχε πει και κάποιος γνωστός και αγαπημένος αθλητής "σωστά το τίθεις!" Εξάλλου, πώς θα ζήσουνε οι καημένες οι πολυεθνικές (παντός είδους) που ζητιανεύουν για ένα ξεροκόμματο; Πώς θα την βγάλουν οι "παράγκες" και οι διάφοροι παρατρεχάμενοι; Και κυρίως πώς θα ζήσει ένας ολόκληρος λαός χωρίς υψηλά ιδανικά για να τα κοτσάρει κι αυτά δίπλα στις φωτό από τα σκυλάδικα και το αυθαίρετο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Pastaflora μου καλή και το πόπολο γνώριζε. Μια χαρά τα ήξερε. Απλά γουστάρει μεγαλεία το ποπολο κι ας ξέρει πως είναι ψεύτικα σαν το "αδαμαντοποίκιλτο στέμμα" της σταρ ελλάς του Αντέννα. ΌΛοι ξέραμε αλλά τουμπεκί ψιλοκομμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ σωστά..
    Το πιο ειρωνικό είναι οτι αισθανόμαστε και 'εθνικά' υπερήφανοι όταν σηκώνουν τα ρομποτάκια αυτά τα βάρη.. Ελεος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή μου άγνωστη. Είναι απλά τα πράγματα. Σε έναν λαό που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το ζάπινγκ, του έδωσαν τώρα να ασχολείται και με το ντόπινγκ. Γιατί αυτός ο ξεφτιλοπαραιτημένος ω-λαός, πρέπει να χει πάντα κάτι να είναι περίφανος. Το μόνο που έχει είναι ο αθλητισμός (λόγω προγόνων βέβαια, πατεντάρα!)μην πάει και ξυπνήσει και δει γύρω του. Δεν λέω να πάνε να (μπιπ) γιατί θα γίνουν περισσότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αθλητικό ιδεώδες, σημαίνει η θεώρηση του αθλητισμού στην πιο υψηλή και ευγενική του μορφή, όπου συνυπάρχουν η υγεία, το θέαμα, η άμιλλα, η προσπάθεια για επιβράβευση και η θεμιτή φιλοδοξία.

    Θα μου πείτε ισχύει τίποτα από τα παραπάνω? Ίσως το θέαμα μόνο που έχει προαχθεί σε ανεξάντλητη εικονομανία μέσα από τον αδιάκοπο αθλητικο-τηλεοπτικό βομβαρδισμό.

    Ας όψετε, ο Πιερ ντε Κουμπερτέν που με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων προώθησε το απαράμιλλο κίνημα της αθλητικής προπαγάνδας και αργότερα η παγκοσμιοποίηση του αθλητισμού κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

    Ο αθλητικός τύφος μολύνει συνειδήσεις με ταχύτητα ντοπαρισμένου κάνοντάς εμάς οπαδούς του καναπέ να παρακολουθούμε νέους αστέρες της tv.

    Και βέβαια θα συμφωνήσω με την βράβευση των υπέροχων ανθρώπων.

    Ξέφυγα λίγο αλλά είπα να πώ ένα καλό λόγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αν ζούσε ο πιερ ντε κουμπερτέν, θα αυτοκτονούσε.
    δεν είχε ακριβως αυτό στο μυαλό του όταν όργωνε τον κόσμο για την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων!
    θα τρίζουν τα κόκκαλά του τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. συγχαρητήρια αγαπητή!

    δώσατε νέα τροφή στην παντελή έλλειψη του αθλητικού μου ιδεώδους!

    υγ εύγε!
    υγ πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μήπως θα σταματήσει εδώ όμως; Θα ξεχαστεί και αυτό. Είμαι απαισιόδοξη γιατί μετά το 2004 και τα απανωτά με Κεντέρη, Θάνου και Σαμπάνη έπρεπε να έχει ήδη λυθεί το θέμα. Το αποσιώπησαν και τώρα τρέχουν και δεν συμμαζεύουν.
    Θυμήθηκαν τώρα την κολύμβηση λες και δεν ήξεραν ότι ο Τζέκος είχε επεκτείνει τις δουλειές του και εκεί. Εδώ το ήξερα εγώ που τον έβλεπα πρωί πρωί Σαββατιάτικα στις πισίνες αμέσως μόλις τελείωνε η προπόνηση της Εθνικής Ομάδας...
    άντε να μην πω κι άλλα...
    Φιλιά Πασταφλωρίνι μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πρωταθλητισμός: η σίγουρη κι ανώδυνη λύση για εγγυημένη αλλαγή φύλου. Κλινικά ελεγμένος. Τώρα, νέα σειρά προϊόντων από την εξωτική Άπω Ανατολή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ .....ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΑΜΕ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χμ. Ως γνωστόν, το Ολυμπιακό ιδεώδες είναι η ευγενής άμιλλα, κι όχι ο άκρατος ανταγωνισμός. Από αυτήν την άποψη, η οργάνωση των αγώνων δεν έχει λάθος, το ντόπινγκ απαγορεύεται αυστηρώς και δια ροπάλου, γι' αυτό και συμβαίνουν τέτοιες ντροπές. Οι αθλητές φταίνε κι ό,τι δικαιολογίες φέρνουνε, είναι για κλάμματα.

    Θα διαφωνήσω όμως για το πόσο άχρηστο είναι να ξοδέψει κανείς την παιδική του ηλικία για να γίνει πρωταθλητής. Υπάρχει ακόμη κόσμος που ονειρεύεται και εμπνέεται από ιδανικά που μιλάνε για την υπέρβαση των προσωπικών ορίων και τη συνεχή αυτοβελτίωση. Σε οποιοδήποτε τομέα. Δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε γιατροί και επιστήμονες. Άλλοι άνθρωποι έχουνε θαυμαστό μυαλό, άλλοι έχουνε θαυμαστό σώμα. Απ' την άλλη πάλι, πολλοί αθλητές, ιδίως σε παλιότερες δεκαετίες, ήταν και διεκεκριμμένοι επιστήμονες. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Μάλιστα, το ιδανικό είναι και τα δύο, σωστά;

    Κάπου, όμως, πήρε μια στραβή στροφή το πράγμα... κι έχουνε γίνει όλα μαντάρα. Εγώ στεναχωριέμαι πολύ, όχι βέβαια γιατί θα χάσουμε τα μετάλλια. Τα όνειρά μας θα χάσουμε, και θα καταντήσουμε όλοι κυνικά καθάρματα...

    Α, ναι. Σε κάλεσα σε μπλογκοπαίχνιδο. Μου έκοψες λίγο τη φόρα όμως, μ' αυτό το πόστ. Με πήρε από κάτω... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @daria: σε μια εποχή που η πνευματικότητα, αλλά και η ανθρωπιά έχουν πάει περίπατο, χρειαζόμαστε αρένες και γήπεδα για να νιώθουμε "εθνικά υπερήφανοι" και να γεμίζει αυτό το μεγάλο κενό που έχουμε μέσα μας. Με κάθε κόστος, βεβαίως βεβαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @roadartist: Ξέρεις τι πιστεύω; Ότι θα έπρεπε να νιώθουμε εθνικά υπερήφανοι μόνο και μόνο γιατί ξεριζωμένοι άνθρωποι σαν τον Δήμα, τον Καχιασβίλι κι όλα αυτά τα παιδιά που ήρθαν από τόσες μακρινές χώρες, έριξαν ρίζες στην Ελλάδα και έκαναν ότι μπορούσαν για να προκόψουν. Για μένα σε αυτή την κλίμακα μετριούνται οι νίκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @sportgay: Είμαι 100% σίγουρη ότι το ζάπινγκ είναι ένα από τα χειρότερα ντόπινγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @radio marconi: κύριε ραδιοπειρατή μου, συμφωνώ και επαυξάνω. Το θέμα όμως είναι ότι στη ζωή μας έχουμε δώσει βάρος σε κάποια πολύ λάθος πράγματα. Κι ότι πλέον τα πεδία του ανελέητου ανταγωνισμού δηλητηριάζουν κάθε πτυχή της ζωής μας (μέχρι και τα καημένα τα νήπια τα έβαζαν να μαϊμουδίζουν σε τηλεδιαγωνισμούς για το ποιο χορεύει καλύτερα. Δεν είναι εφιαλτικό;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ria: Είμαι σίγουρη ότι αν ο Πιερ ζούσε στην Ελλάδα θα τον μαζεύαμε κάθε βράδυ σκνίπα από τα σκυλάδικα της εθνικής. Αργός, αλλά εγγυημένος τρόπος αυτοκτονίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @kanataki: σερί, πολύ χαίρομαι που εμφορούμαστε και οι δυο από παντελή έλλειψη αθλητικών ιδεωδών! Δεν είμαι η μόνη τρελή του χωριού! Από την άλλη πρέπει να σας ομολογήσω μια αθλητική αδυναμία μου: υπήρξα φανατική παίκτρια τάβλι. Αυτό πιάνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @so_far: μα και βέβαια θα ξεχαστεί. Και μάλιστα πολύ γρηγορότερα από όσο φανταζόμαστε. Εδώ ξεχάσαμε τους πυροπαθείς του καλοκαιριού -τα 150 εκατ. γιούρο της ανασυγκρότησης κάθονται ακόμα στην τράπεζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @incontinentia:
    "Ωραία την έστριψες τη νταλίκα σου, Μήτσο μου".
    "Δήμητρα με λένε, αστοιχείωτε!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @αντάρτης: λες να φταίει η ... παγκοσμιοποίηση; Όλες οι μόδες αργά ή γρήγορα φτάνουν και στο εξωτικό Ελλάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @stassa: δεν ξέρω, εμένα με τρομάζει το να θυσιάζεις τα χρόνια της ανεμελιάς για το οτιδήποτε: είτε αυτό λέγεται πρωταθλητισμός, είτε διάβασμα για το πανεπιστήμιο, είτε οτιδήποτε σου στερεί τη χαρά να είσαι παιδί κι όχι ένα καλοκουρντισμένο ρομποτάκι.
    Και συμφωνώ γι' αυτή τη σύγκλιση που λες, της επιστημονικότητας με τον πρωταθλητισμό. Πώς όμως μπορείς να το πετύχεις στις μέρες μας όταν η κάθε εταιρεία που σε έχει κλείσει με ένα συμβόλαιο, σε περιφέρει σαν αναλώσιμο προϊόν από δω κι από κει για να πουλήσει;
    Α, πού και πού το ιστοκαλύβι γίνεται λίγο σοβαρό. Μην φοβάσαι και μην ψυχοπλακώνεσαι, δεν συμβαίνει και τόσο συχνά!
    Οι απαντήσεις στο παιχνίδι το ΠσΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πολύ καλό ποστ!
    Συμφωνούμε γενικώς και ειδικώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Συμφωνώ με σένα, τον radio marconi και τη stassa (μήπως δεν είμαι καλά; ξέχασα πάλι τα χάπια μου).
    Όσον αφορά τις πτώσεις από τα σύννεφα, εγώ δεν έπεσα τώρα, είχα πέσει πριν 23 χρόνια, όταν γνώρισα τέτοιους "ανθρώπους".

    Ένας γυμναστής Δημοτικού Σχολείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @zaphod: ο μέγας σουβλακέας μας οδηγεί αμφότερους, αγαπητέ!

    @γιώργος χ.: ναι, είναι απίστευτο πόσες ανώμαλες προσγειώσεις μας επιφυλάσσει η ζωή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γενικά συμφωνούμε. Μη ξεχνάς επίσης ότι αυτοί οι φουσκωτοί προσφέρουν "ειδικές υπηρεσίες" στον πολιτικό χώρο και γι' αυτό τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Μπορεί πχ μία κυβέρνηση να τους "πουλήσει" σα δικά της "προϊόντα". Μπορείς να διαβάσεις και το δικό μας post εδώ. Σόρρυ κιόλας για το link.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @humma: όλα είναι μια συνωμοσία της Στοάς Χονγκ. Για περισσότερα www.e-e-e.gr (τα λινκ σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. να αγιάσει το στόμα σου. γλυκά να τρως όλη μέρα και τερηδόνα να μην παθαίνεις.


    κάτασπαρα να είναι τα δόντια σου και γερά μέχρι τα βαθιά γεράματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @provato: ποια ευχή της μάνας και πράσιν' άλογα; Ετούτη είναι η καλή η ευχή για την αδιόρθωτη γλυκατζού! Να ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου ό,τι ποθείτε στο γυμναστήριο να το βρείτε. ;-) Σμουτς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. "έκαναν ότι μπορούσαν για να προκόψουν"

    Pastaflora μου τι ακριβως ομως έκαναν? Οταν λέμε "οτι μπορούσαν"? Γιατί σε λίγο θα επικροτούμε όποιον χαπακώνεται για να ανέβει στο βάθρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @roadartist: ίσως και να είμαι τελείως λάθος, αλλά οι άνθρωποι αυτοί ξεκίνησαν την πορεία τους με τη "ρετσινιά" του "Αλβανού", του "Ρωσσοπόντιου", του "παρακατιανού". Δεν μπορώ να είμαι αφοριστική και να πω ότι χαπακώθηκαν. Ούτε ότι δεν χαπακώθηκαν. Εκείνοι (και μερικοί ακόμα) ξέρουν και πιθανώς εμείς δύσκολα θα μάθουμε το 100% της αλήθειας.
    Απλά μέσα σε ένα δύσβατο και προκατειλημμένο σύστημα που τους έβλεπε ως ξένους, μέχρι τη στιγμή που πήραν τα μετάλλια, έδωσαν τις μάχες τους, με ή χωρίς αναβολικά. Κι αν θες χάρισαν ελπίδες (φρούδες;;;) σε ένα σωρό παιδιά που ήρθαν από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Ελλάδα. Ειδικά στην περίπτωση του Δήμα, για μένα μέτρησε όλα αυτά τα χρόνια το ήθος του. Κι αν κάποια στιγμή αποκαθηλωθεί, που το απεύχομαι, πάλι το ήθος του θα κρατήσω. (και τώρα βέβαια μπαίνει το ερώτημα: για ποιο ήθος μιλάμε αν ο άλλος χαπακωνόταν...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ..Σήμερα πάντως στις ειδήσεις άκουσα κάτι που βρίκα πραγματικά τραγικό. (ίσως μπαγιάτικο νέο, γιατί είχα μέρες να δω ειδήσεις). Οτι μια κοπέλα στην αρση βαρών θα καταθέσει μήνυση στην Ομοσπονδία γιατί όπως δηλώσε, δεν είχε ιδέα τι χάπια έπινε και φοβάτε πολύ τώρα για την υγεία της. Της έλεγαν οτι ήταν απλά βιταμίνες.. Και διερωτούμαι φαντάζεσαι αυτό που λέει να είναι όντως αλήθεια? Το βρίσκω απίστευτα τραγικό..Τους δε προπονητές εγκληματίες.. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. "...τους γιατρούς που βρίσκονται με ανιδιοτέλεια στο πλευρά των ασθενών τους, τους παιδαγωγούς..."

    *Οι απόψεις μας συμπίπτουν όσον αφορά τα "ολυμπιακά ιδεώδη" στην παραπάνω παράγραφό σου όμως; Άμα έχεις διεύθυνση και τηλέφωνα τα θέλω...

    bienvenue!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Το θέμα θα έπρεπε να προβάλλεται πρώτο - στα αθλητικά. Ωστόσο μου αρέσει που όλοι εμείς οι άσπιλοι πετροβολούμε τους αθλητές που κρίνουμε "διεφθαρμένους". Οποία υποκρισία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @roadartist: είναι αυτό που λέμε "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Δυστυχώς, όλα αυτά είναι ένας φαύλος κύκλος και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @zambia: έχω την πολύ μεγάλη τύχη μέσα στην οικογένεια μας, αλλά και στο φιλικό μας κύκλο, να υπάρχουν κάποιοι τέτοιοι εξαιρετικοί άνθρωποι.
    Με μεγάλη χαρά να σου δώσω τα τηλέφωνά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @αδιάβροχοι: αυτό ξαναπές το! Δεν βλέπεις τι κάνουμε στα ίδια τα παιδιά μας που τα δηλητηριάζουμε με το μικρόβιο του ανταγωνισμού και απαιτούμε πρωτιές και βαθμούς; Στον αθλητισμό θα κολλήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή