Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Aνακαλύπτοντας τον Γιώργο Μάγκα


Δεκαπενταύγουστος του 2003 στην Τρίπολη κι εμείς ψάχνουμε το μπαράκι του Αγιάννη όπου θα παίξει ο Γιώργος Μάγκας. Μετά από περιπλάνηση ωρών σε ραχούλες, ρουμάνια, ερειπωμένες στάνες και ξηλωμένους δρόμους, φτάνουμε σε ένα χωριό στο απόλυτο πουθενά, τίγκα στα πλαστικά τραπεζοκαθίσματα και στις μπουκάλες Τζόνι. Αγκρίκολες κι αγροτικά, τοπικές καλλονές με αποτυχημένες ντεκαπάζ και απαστράπτουσες παγιέτες, γηραιές νομαδικές φιγούρες που κραδαίνουν γκλίτσες και φρεσκοπλυμένα 4 επί 4 καταργούν τις ταξικές διαφορές, εν αναμονή του καλλιτέχνη που θα καθαγιάσει με το κλαρίνο του το ετήσιο πανηγύρι.
Ως αδιόρθωτο παιδί της πόλης μειδιώ, η ανόητη, χωρίς να υποπτεύομαι τα όσα συγκλονιστικά θα επακολουθήσουν. Γιατί μόλις ο Γιώργος Μάγκας κάνει την εμφάνισή του ένα ρίγος διαπερνά τη ραχοκοκαλιά μου και τα μάτια μου γεμίζουν δάκρυα: το αρχέγονο DNA ξυπνάει, οι φουστανελάδες πρόγονοι στρίβουν τα τσιγκελωτά μουστάκια τους κι εγώ βρίσκομαι στην πίστα να χορεύω επί ώρες rave τσάμικα. Έχοντας χάσει πλέον την αίσθηση του χώρου και του χρόνου, εκατομμύρια πολύχρωμα ποζιτρόνια σκάνε μέσα στο κεφάλι μου. Σφίγγω τρέμοντας το χέρι του Γιώργου Μάγκα και για πρώτη φορά στη ζωή μου ζητάω αυτόγραφο, «φίλε, είσαι μεγάλος, πολύ μεγάλος του λέω», μαζεύω τα κομμάτια μου και πίνω απανωτά τρία ποτήρια Τζόνι.

10 σχόλια:

  1. Αρπάζω την ευκαιρία να πω δυο τρία λόγια!
    Γιώργος Μάγκας. Εντυπωσιακός με τις χρυσοποίκιλτες αμφιέσεις του και πάντα υπό τη συνοδεία της συζύγους του Τζούλη Τζινιέρη! Αυτοδίδακτος που τον βρίσκεις στα πανηγύρια να παίζει γυφτοτσιφτετελάδικα και ταυτόχρονα να αυτοσχεδιάζει σε φεστιβάλ με τζαζ σχήματα ή παραδοσιακής μουσικής σε όλο τον κόσμο. Αυθεντικός!

    Οι Tuxedomoon όταν ήρθαν Ελλάδα ζήτησαν και έπαιξαν μαζί του στο Λαύριο σε μια μαγική νύκτα. Απίστευτο?

    Θεία Πασταφλώρα, σας ζηλεύω για τα rave τσάμικα που χώσατε γιατί είμαι σίγουρος ότι με τους αυτοσχεδιασμούς του φτάνει στα όρια της ψυχεδέλειας.

    Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @radio marconi: ραδιοπειρατή μου, ο Γιώργος Μάγκας είναι κατηγορία από μόνος του. Κλείνω ευλαβικά το γόνυ σ' αυτή τη μορφή κι εύχομαι να αξιωθώ να χορέψω κι άλλα ρέιβ τσάμικα σε καλοκαιρινά πανηγύρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άκου λοιπόν αγαπημένη Θεία Πάστα-φλώρα τι έλαχε στον παππού μου κάποτε που ήταν νέος...
    Είχε πάει σε πανηγύρι και είχε ανάψει το αίμα τρελά. Όλος ο κόσμος, άρα και ο παππούς, είχαν πιει. Το ίδιο και ο Μάγκας, ο οπίος είναι και λιγουλάκι τρελούλης.
    Χόρευε λοιπόν που λες ο παππούς με την παρέα του και του λέει ο Μάγκας "Βγάλε τα παπούτσια". Μέσα στη μέθη ο παππούς τα βγάζει. Τα παίρνει ο Μάγκας και τα εκσφαινδονίζει στο άπειρο. Μετά του λέει "Βγάλε και τις κάλτσες". Τις βγάζει ο παππούς, τις παίρνει ο Μάγκας και τις πετάει στα κάρβουνα που ακόμα έκαιγαν από τα ψητά. Όπως καταλαβαίνεις ο παππούς μου έμεινε ξεκάλτσωτος και ανυπόδητος.
    Κάθε Πάσχα όταν κάνουμε γλέντι στην αυλή του παππού, πάντοτε χορεύει χωρίς παπούτσια και πάντα ρίχνει τις κάλτσες στα μισοσβησμένα κάρβουνα. Και πάντα η γιαγιά μας διηγείται την ίδια ιστορία σαν να μην μας την έχει πει ποτέ ξανά.

    Συγγνώμη για το μακροσκελές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποιες μέρες αργότερα από την ημερομηνία αυτή [ 15.Αυγ. 2003 ] σε ενα γήπεδο χωριού [ δεν το λέμε γιατί Αργολίδα & Αρκαδία παίζουν πολύ στη μπλογκόσφαιρα ] στα σύνορα Αρκαδίας και Αργολίδας, 5 μηχανικοί με τις φόρμες εργασίας,ένας καθηγητής του Πολυτεχνείου ,ε την παρέα του ήτοι , δυο Αμερικάνοι σαξοφωνίστες και κάτι τραγουδιάρες από σκυλάδικο τής Αμαλιάδας,
    άφησαν εποχή [ actually ακόμα δεν τολμούν περάσουν από εκεί ] υπό τη μέθεξη του Γιώργου Μάγκα....
    Όταν έφυγαν οι παγιέτες και τα αγροτικά, ακολούθησε τζαμάρισμα όπου έπαιξαν κρουστά ακόμα και τα πλαστικά τραπέζια...
    Είναι αρχηγός ο Γιωργάκης !!
    Η γράφουσα έκτοτε έγινε πολύ σνομπ απέναντισε όποιον δηλ΄νι ότι παίζει κλαρίνο σε λαϊκό πανηγύρι και με αυθάδεια ρωτά: "μπορείς να είσαι σα το Γιώργο Μάγκα;"....
    Καλή σου μέρα ...

    ΥΓ με ανέβασε πολύ αυτό το ποστ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @3parties: ;-)

    @lena_zip: τι ωραία ιστορία! Να καούν τα κάρβουνα που λένε. Και μ' αρέσει γιατί άλλοι παππούδες μιλάνε για το Τεπελένι και την Κορυτσά, ενώ ο δικός σου μιλάει για τον Μάγκα. Ρισπέκτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @so_far: ο Γιώργος καθαγίασε και τα χώματα της προγονικής αργολικής γης, λοιπόν... Θα ρωτήσω τους πράκτορές μου εκεί κάτω και θα μάθω περισσότερες πληροφορίες για τη λαμπρή εκείνη νύχτα. Πάντως θα το πω και θα το ξαναπώ, ο άνθρωπος δεν παίζεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα το παρεξήγησες. Ο παππούς μου είναι λαλίστατος. Η γκάμα ιστοριών που λέει συνήθως κυμαίνεται από αντάρτικο και Γερμανία μέχρι τρελές φάρσες και γλέντια που έχουν κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @lena_zap: είσαι πολύ τυχερή που έχεις έναν τέτοιο ωραίο παππού! Αγαπώ πολύ τους ανθρώπους που έχουν πάντα να σου διηγηθούν μια ενδιαφέρουσα ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @sandy: ρισπέκτ δεν θα πει τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή