Τρίτη 22 Μαΐου 2007

Κάτι το ωραίον*



Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα ωραιότερα «οικόπεδα» του πλανήτη. Ακόμα περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι το οικόπεδο αυτό έχει ένα και μοναδικό κουσούρι: τους ιδιοκτήτες του.
Αλιεύοντας την παραπάνω φωτογραφία από τη φιλόξενη ιστοκαλύβα του παππού Χριστόφορου δεν μπορεί κανείς παρά να αναφωνήσει «Τα λεφτά μας πίσω! Γράμματα χασάπη! Νο μορ αισθητικές Χιροσίμες στα γκρικ άιλαντς!». Για την ιστορία, η «καλόγουστη» αυτή πόρτα πεταλούδα δεν ανήκει ούτε σε καρναβαλικό άρμα, ούτε σε ακμάζοντα συνοικιακό παιδότοπο. Φωτογραφήθηκε στη γραφική Σκιάθο, αποτελώντας αδιάψευστο στοιχείο της αισθητικής και χωροταξικής σύγχυσης του ιδιοκτήτη της αγροικίας/μεζονέτας/ρουμς του λετ, ότι κάτσει.
Ουφ! Μου ανέβηκε η πίεση πάλι! Κανείς με καμιά μπουλντόζα, βρε παιδιά;;;


*Ο τίτλος αναφέρεται σε μια μνημειώδη έκδοση του 1984 των Φίλων του περιοδικού ΑΝΤΙ με τον τίτλο «Κάτι το Ωραίον, Μια Περιήγηση στη Νεοελληνική Κακογουστιά»

17 σχόλια:

  1. ρε γμτ

    μου αρέσει πολύ αυτή η πόρτα

    αλήθεια

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για την πόρτα, ουδέν σχόλιον.
    Για το "Κάτι το Ωραίον", τι να πω; Είμαστε ίσως από τις λίγες που το θυμούνται ακόμη...
    Απορώ γιατί δεν γίνεται επανέκδοση.

    (Κάθε φορά που γράφεις κάτι, εκπλήσσομαι από την κοινή μας ματιά στα πράγματα. Και από πολλά κοινά διαβάσματα και γούστα, επίσης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με τον προηγούμενο. Τι το κακό έχει η πορτούλα; Συν τις alice, δεν σου θυμίζει καρφίτσα από ταγιεράκι της δεκαετίας του 80;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φάση είναι ότι ο χαζομαλάκας νοικοκύρης του σπιτιού θα βλέπει που του φωτογραφίζουν την πόρτα και 8α χαίρεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλαχομπαρόκ τελικά δεν υπάρχει μόνο στην μουσική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα τι έχει αυτή η αριστουργηματική πόρτα; Ίσα ίσα που αντανακλά επακριβώς τον Νεοελληνικό πολιτισμό! Homo Otithelokano ή νεοέλληνας! Εγώ την βρίσκω πολύ γούτσου. Πως να'ναι το σκυλάκι του βασιλακη; Να ξεπέρασε το σοκ της Γιουροβιζιον; Αχ! Αυτή την χώρα την πνίγουν τα pro-Βλήματα. Όλο καταστροφές περνάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περί ορέξεως... πεταλουδόπορτα :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή φίλη,

    Έχω ήδη δηλώσει θαυμάστρια αυτής της πόρτας που αποτελεί υπερπαραγωγή γούτσου και επισφράγιση φολκ αναμήσεων της ελληνικής υπαίθρου.

    Λυπούμαι που σας χαλά την ασθητική. Ίσως σε ΙΝΟΧ να ήταν καλύτερη βέβαια γιατί η πατίνα έχει καιρό τώρα φύγει από τη μόδα.

    Ερώτησις: η κόκκινη λεπτομέρεια που βγάζει μάτι λαμπυρίζει τα βράδυα ως ένδειξη 'στοπ, ιτ μπάητς';

    Προς απάντηση της απορίας του sportgay, μην ανησυχείτε, ο Δούκας συνήλθε. Μάλιστα, ενημερώθην εχθές από αξιόπιστη πηγή ότι σε Συνέδριο για τα Προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια, που έλαβε χώρα εις Γενεύην προσφάτως, μίλησε ο Βασίλειος δηλώνοντας ότι αποκαταστήθηκε η ψυχική υγεία του ευγενούς τετραπόδου.

    Του Βασίλειου του άρεσε η πόρτα. Ίσως πάλι και να την εσχεδίασε ο ίδιος και να σκούζει πάλι αν ο σιδεράς τον διαψεύσει.

    Γκόντ χέλπ μη,
    Σουσού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @lex: λεξ, παιδί μου, με τρομάζετε!

    @3parties: νομίζω ότι θα πρέπει να εισηγηθούμε στον κ. Καραμπελιά για μια έκδοση νέα και επαυξημένη. Για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι.
    Πάντως το ίδιο εκπλήσσομαι κι εγώ από τις κοινές μας συνισταμένες... Περισσότερα, ελπίζω, κάποια στιγμή από κοντά.

    @mujahedin: παιδί μου μουτζαχεντίν, επίσης με τρομάζετε! και τι μου θυμίσατε τώρα, αυτή την εφιαλτική υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ με τις καρφίτσες λιβελούλες που ήταν έτοιμες να σου επιτεθούν.

    @έρωτας: θα κερδίσει κι αυτός τα 15 δικά του λεπτά δημοσιότητας! τς, τς, οποία ντεκαντάνς!

    @zaphod: μα βλαχομπαρόκ πλέον είναι το δεύτερο όνομα της γλυκιάς μας πατρίδας. Μην είναι οι κάμποι; Μην είναι τα βουνά; Μην είναι οι πόρτες-πεταλούδες που βγάζουν μάτι;;;

    @sportgay: αγαπητέ άγνωστε, εσείς όλα γούτσου τα βρίσκετε! τι καλύτερο να περιμένει κανείς από έναν κρεμανταλά που ντύνεται ροζ μπαλαρίνα;;; όσο για το τετράποδο του Βασίλειου, δυστυχώς, λόγω έλλειψης τηλεόρασης δεν γνωρίζω το δράμα που περνάει. Ζητώ ταπεινά συγγνώμη...

    @nosyparker: πασταφλώρα αγκαπά μπουλντόζα. πασταφλώρα γκρεμίσει πόρτα. πασταφλώρα κακό κορίτσι. ;-)

    @μαντάμ σουσού: c'est pas possible! Δεν σας κρύβω ότι το γούστο σας με σοκάρει. Διότι δεν ζούμε πλέον εις τας εποχάς του μεσοπολέμου όπου τα κοσμήματα πεταλούδαι κοσμούσαν τα πέτα των κυριών του καλού κόσμου. Όσο για την κόκκινη λεπτομέρεια φρονώ ότι αποτελεί δείγμα των φιλολυμπιακών πεποιθήσεων του ιδιοκτήτου. Κόκκινο και να καίει που λένε κι εκεί κάτω στο λιμάνι.
    Δεν θα σχολιάσω καθόλου το ζήτημα του κατοικιδίου του γνωστού μόδιστρου. Απλά αναρωτιέμαι τι να απέγινε η ερίτιμος Πουπέ.


    @

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αξιότιμη κυρία Πασταφλώρα:

    Μιαν τέτοιαν η καλαίσθητιν θύραν τολμώ να πώ πώς μόνο εις Ελλάδαν θα ημπορούσι να κατασκευασθεί, διοτί το γούσθο του Έλληνος είναι απο αρχαιτάτων χρόνων ωράιον κε κλασσικό.

    Δυό πόρτες έχει η ζωή,
    Dr.Φλάντζας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. είναι αυτό που λένε...

    "Φέρτε το πριόοονιιιι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι να απέγινε η Πουπέ; Μα δεν είναι προφανές; Ξεχνάς τον πάλαι ποτέ μεγαλοπρεπέστατο γάμο του Βασίλειου με την εν λόγω δεσποινίδα; Στην τελική, πως λες να γεννήθηκε το «παιδί»;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Δρ. Φλάντζας: Αξιότιμε δόκτωρ, πράγματι, μόνο εις την χώραν της φαιδράς πορτοκαλέας φύονται πόρται - πεταλούδαι καταμεσίς του κάμπου. Το Έλληνος το γούστο δεν το σκιάζει φοβερα καμιά!

    @despodini: και το πριόνι, και τα εκρηκτικά και τον Γκοτζίλα τον ίδιο!

    @mujahedin: μα αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο Βασίλειος ουδέποτε παντρεύτηκε. Αντιθέτως, ενθυμούμαι το ειδικό αφιέρωμα της Εσπρέσο στη γαμήλια τελετή της Πουπέ. Οσο για το "παιδί" κάτι μου λέει πως είναι υιοθετημένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τα σιχαίνομαι τα έντομα, τις πεταλούδες όχι και τόσο, τώρα έχω ένα λόγο παραπάνω...φαντάζομαι τα φακιλίκια που θα έριξε ο σιδεράς όταν ο ιδιοκτήτης/καλλιτέχνης του πήγε το σχέδιο χε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @bitch girl: φακιλίκια ή "καλώς το κορόιδο";;; γιατί για ένα τέτοιο αριστούργημα θα χρεωσε κάτι παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Άσμα: Δυο πόρτες έχει η ζωή άνοιξα μια και μπήκα, σκέψου η μια να είναι αυτή.
    Επίσης με εκπλήσει η μνήμη σας κυρία μου.
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @νερίνα: και μία και δύο και τρεις και 113 πόρτες. Όσο για τη μνήμη, ό,τι θυμάμαι χαίρομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή